Du har just bestämt dig för att börja med en härlig sport. Skridskoåkning är en underbar verksamhet som bättre än mycket annat stärker kroppens muskler, utvecklar motorik och koordinationsförmåga. För att på bästa sätt kunna tillgodogöra dig skridskoskolans utbildning finns det en del råd och tips samt svar på vanligt förekommande frågor som vi försökt sammanställa här.
Vi börjar med några korta tips på hur du som vårdnadshavare eller annan medföljande vuxen kan förbereda ditt barn inför skridskoskolan;
- Var på plats i tid så att ditt barn är redo när träningen börjar.
- Det är inte tillåtet att beträda isen med skor, gäller både barn och vuxna.
- Skridskorna skall vara knutna och sitta bra på foten.
- Föräldrar skall inte befinna sig vid sargen, använd läktaren där det är möjligt.
- Påminn gärna ditt barn att gå på toaletten innan träningen börjar.
- Klädseln bör vara smidig, använd lager på lager snarare än overaller som är bylsiga.
- Glöm inte vantar och ta gärna med ett extra par att byta med om de första skulle bli blöta.
- Mat, tuggummi eller fika får aldrig intas på isen.
- Det är obligatoriskt för alla deltagare i skridskoskolan att bära hjälm!
- Använd alltid hårda skydd till dina skenor när du går till/från isen.
Vilka skridskor behöver man i skridskoskolan?
Bra skridskor är nyckeln till lyckad och njutningsfull skridskoåkning. Detta kan inte nog poängteras.
Flera ”vanliga” skridskor som säljs i sporthandeln är, även om de är nog så dyra, direkt olämpliga för att lära sig åka skridskor bra.
Kängan ska ha ett kraftigt och stadigt skaft så att vristen stöds och vara i rätt storlek och med välslipad skena.
Har Ni tips på bra konståkningsskridskor? – Bra nybörjarskridskor är exempelvis Wifa Prima, Risport Antares
eller Venus, Edea Brio alternativt Brio Overture, Jackson Artiste eller liknande. Graf Bolero kan användas under första terminen du åker.
”Riktiga” konståkningsskridskor är betydligt mer stabila än ”enkla” konståkningsskridskor från sportaffärer. Konståkningsskridskor kan med fördel köpas begagnade. Begagnade bra konståkningsskridskor är ofta inte dyrare än nya enkla konståkningsliknande skridskor från sportaffären. Andrahandsvärdet på bra konståkningsskridskor är gott, och det finns ofta många som gärna vill ta över.
Kan man hyra skridskor av VFKK?
VFKK har ett antal skridskor i mindre storlekar som vi hyr ut. Dessa är bra och stabila konståkningsskridskor och om man växer ur dem så kan man byta till nästa storlek. Man hyr dem per termin för 400–550 kronor. För mer information ber vi er att kontakta vårt kansli på följande adress; kansli@vfkk.se
Vilka kläder bör åkarna ha på sig?
Overall bör inte användas, klädseln bör vara enligt principen ”lager-på-lager”. Lämplig klädsel är till exempel träningsbyxa (man tex kan ha långkalsonger under om barnet är frusen av sig) och fleecetröja, gärna kroppsnära så att tränarna ser hur övningarna utförs. Glöm inte vantar och ta gärna med ett extra par att byta med om de första skulle bli blöta. De flesta skridskoskole-elever kommer färdigombytta till träningen.
Måste man ha hjälm och behöver man några andra typer av skydd?
Hjälm är obligatoriskt, cykelhjälm bör dock undvikas. Armbågsskydd och knäskydd eller liknande är inte nödvändiga, då dessa hindrar rörelsefriheten i åkningen.
Hur lång tid innan behöver vi vara på plats i ishallen?
Kom i god tid så att ditt barn är redo och klar att gå på isen när träningen startar. De flesta åkarna i skridskoskolan kommer färdigombytta, men skridskor tar man oftast på sig när man kommer till ishallen. Det är också bra om man påminner sitt barn att gå på toaletten innan träningen startar så vi rekommenderar minst 20 minuter innan isträningen startar. Behöver man byta om på plats i ishallen kan man räkna med 30 minuter.
Hur gammal skall man vara och behöver man några förkunskaper för att börja i skridskoskolan?
Skridskoskolan är från 3½ år. För att börja måste du kunna stå på skridskorna på isen.
Vad kostar skridskoskolan och vilka träningstider är det?
På denna sida finner du information om träningstider och kostnader för skridskoskolan.
Mitt barn är nyfiken på att börja i skridskoskola, hur gör vi för att anmäla?
Vad roligt att ni är intresserade av att börja i vår skridskoskola!
På denna länk kan du anmäla ditt barn till skridskoskolan.
Vi har anmält oss till skridskoskolan. När kommer det ut mer info angående nästa termin för skridskoskolan?
I augusti kommer det ut mer info inför höstterminen, och under början/mitten av december inför vårterminen. Informationen kommer också att finnas på vår hemsida.
Kan man prova på skridskoskolan vid ett tillfälle för att se om mitt barn gillar det innan man binder upp sig på en hel termin?
Ja, man kan prova en gång utan kostnad för att känna om det är något man vill fortsätta med. Dock måste man ändå anmäla sig först på vår hemsida och få en bekräftelse på att man har fått plats. Anmälan gör du via denna länk. Om man sedan skulle känna att man inte önskar att fortsätta måste man meddela vårt kansli så att man blir borttagen ur våra register. Detta bör ske snarast efter prova-på tillfället men senast inom en vecka.
Hur många träningstillfällen är det per termin?
I skridskoskolan garanterar vi åtta ggr/termin om du betalt hel terminsavgift, men oftast blir det fler än åtta ggr/termin.
Hur delar ni in de olika grupperna in på isen?
Vi har flera olika grupper i SKS, en kort beskrivning av varje grupp kommer här;
Skridskoskolan/Nybörjare
Huvudsyftet med skridskoskolan är att genom lekfulla och roliga övningar, i grupp, ge dig en grundläggande teknik i skridskoåkning. Vi tränar åkning framåt och bakåt, bromsa, svänga, vända, snurra samt balans och säkerhet på isen. Alla övningar som är grunden för all skridskoåkning som bandy, ishockey, hastighetsåkning, konståkning och långfärdsåkning. På vägen fram utvecklas alla olika varför åkarna ibland flyttas runt i olika grupper för att få en naturlig utveckling av kunnandet. Successivt utvecklas ditt kunnande och du får avlägga tester samt erövrar märken som bevis på Din utveckling. Du visar upp Ditt nyvunna kunnande för föräldrar och vänner i samband med julshow och slinga uppvisning som avslutar terminerna. I denna grupp tränar vi på märke 1–3 (Klubben tar emot anmälningar löpande, så hör av dig om du är intresserad.)
Skridskoskolan/Fortsättningsgrupper
När du kan grunderna i skridskoteknik erbjuds du att börja träna konståkning. Utbildningen koncentreras nu mer på konståkningens speciella krav och du får en första inblick i tävlingsmomentet genom att deltaga i klubbens årliga slingauppvisning som brukar gå av stapeln på våren. Du får också vara med på julshowen. Här tränar vi på märke 4 och uppåt.
Ungdomsgrupp
Det här är en grupp för både nybörjare och fortsättningsåkare och du är över 12 år.
Vilka tränare arbetar i skridskoskolan?
De allra flesta av våra tränare i skridskoskolan har gått utbildning som arrangeras av Svenska Konståknings Förbundet. Vi har också hjälptränare som själva är duktiga konståkare.
Hur är träningen i skridskoskolan uppbyggd?
Huvudsyftet med skridskoskolan är att genom lekfulla och roliga övningar, i grupp, ge dig en grundläggande teknik i skridskoåkning. Vi tränar åkning framåt och bakåt, bromsa, svänga, vända, snurra samt balans och säkerhet på isen. Alla övningar som är grunden för all skridskoåkning som bandy, ishockey, hastighetsåkning, konståkning och långfärdsåkning.
Vilka märken finns det i skridskoskolan?
I skridskoskolan kan märken i åtta olika valörer erövras. Skridskoskolemärken är en pin med en bild av ett Lejon som heter Leo. Därför kallas skridskomärkena för ”Leo”. Märkena kostar 60 kronor och kan köpas på vårt kansli eller i samband med våra skridskoskolor.
Leo finns i åtta olika färger och varje färg motsvarar en svårighetsgrad i stigande ordning (1 är den lättaste och 8 den svåraste). För att erövra skridskoskolemärken ska åkaren visa färdigheter på fastställda grundläggande övningar enligt nedan. Märken erövras i turordning. Det är tränaren som bedömer om åkarna har klarat övningarna och därmed har erövrat motsvarande Leo. På denna sida finner du mer information om samtliga åtta märken.
När får barnen börja åka utan hjälm?
Hjälmtest = tävlingstest
Innan du får ta av hjälmen finns ett antal kriterier som skall vara uppfyllda. Det är alltid tränaren i samråd med huvudtränaren som bestämmer när åkaren är mogen. Du skall som förälder alltid informeras om och godkänna detta.
För att få ta av hjälmen skall ett antal kriterier uppfyllas av åkaren och godkännas av tränaren:
- balans i hopp
- balans i piruett
- balans i vändningar
- klarat tävlingstestet
Klubben rekommenderar att du använder huvudskydd på träning under en tid efter det att du tagit av hjälmen och fram till dess att du känner dig trygg i din åkning.
Mitt barn vill gå vidare till konståkningsskolan, hur gör vi?
Beroende på hur du utvecklas och trivs med din nya sport så kan du om man vill ta steget till träningsgrupp, där du tränar 2–3 ggr/vecka. Tester genomförs successivt och du kommer, om du vill, att få tävla i Stjärntävling samt deltaga på klubbens uppvisningar. Kontakta vårt kansli för att få hjälp att anmäla dig till träningsgrupp.
Jag har frågor gällande skridskoskolan, vem skall jag kontakta?
Läs gärna först igenom all information på vår hemsida, här finns det mesta man kan behöva veta nedskrivet.
Jag får ej svar på min fråga angående skridskoskolan efter att ha läst igenom all information på er hemsida, vad gör jag?
Kontakta vårt kansli; kansli@vfkk.se
Om jag har en fråga som jag tror att styrelsen/ordförande i klubben behöver svara på?
För att nå hela styrelsen kan man mejla till styrelsen@vfkk.se
VFKK är en förening med många åkare, vilket innebär många föräldrar och såklart en hel del frågor. För att skapa en bra arbetsmiljö för oss som är ideellt engagerade i klubben önskar vi att alla, i största möjliga mån, mejlar till berörda tränare och/eller styrelsemedlemmar. För kontaktinformation se flikarna Styrelse och Våra tränare. Rör din fråga skridskoskolan kan du mejla till vårt kansli; kansli@vfkk.se.
Vi är som tidigare nämnts en ideell förening och de flesta av oss arbetar därmed på just ideell basis. Som förälder är det därför bra om man kan ha några dagars framförhållning så att personen som är ansvarig för just ditt ärende har lite tid på sig att svara. Vi har som målsättning att alltid svara på alla mejl inom en vecka, oftast går det fortare.